مترجم: حمید وثیق زاده
منبع:راسخون




 

با بخورکردن، استفاده از اسپری‌های آب نمک و کاملاً مرطوب نگهداشتن بدن خود می‌توان از تبدیل سرما خوردگی به سینوزیت جلوگیری کرد.
بینی گرفته، عطسه‌های پی در پی، آبریزشهای بینی، چشمان آبدار و گلودرد همگی نشانههای سرما خوردگی هستند که ما به راحتی تشخیص می‌دهیم. اما بسیاری از ما نمی‌دانیم که سرما خوردگی‌های مکرر می‌تواند به مشکل بزرگتری به نام سینوزیت تبدیل شود. در بیشتر موارد مشاهده شده که سینوزیتهای فعال عمدتاً پس از یک دوره سرما خوردگی‌های مکرر بوجود می‌آیند.
سینوزیت به التهاب حفره‌هایی که با هوا پر شده‌اند و در پیشانی و پشت استخوان گونه قرار گرفتهاند، گفته می‌شود. التهاب این حفره‌ها باعث افزایش خلط درون آنها می‌شود که خطر عفونت را افزایش می‌دهد. گرفتگی بینی که در سرما خوردگی‌های معمول رخ می‌دهد خطر ابتلا به سینوزیت را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد. بنابراین برای جلوگیری از این حالت باید با نحوه پیشرفت سرما خوردگی به سینوزیت آگاه شویم، اگرچه این کار آسانی نیست چون هرکدام علائم مخصوص به خود را دارند.

علائم بیانگر تبدیل سرما خوردگی به سینوزیت :

به غیر از سرما خوردگی عواملی چون عفونتهای باکتریایی و ویروسی، پلیپ بینی، آلرژی‌ها، عفونتهای قارچی و انحراف بینی هم می‌توانند عامل سینوزیت باشند. سرما خوردگی‌های معمول می‌توانند باعث گرفتگی بینی و انسداد مجاری‌های سینوسی شوند و خطر عفونت را افزایش دهند. به همین دلیل سینوزیت درطول فصول سرماخوردگی و آنفولانزا بیشتر شایع است.
اگرچه علائم سرما خوردگی و سینوزیت شبیه هم است اما تفاوتهایی هم وجود دارد؛ علائمی چون خلط شدید بینی، سردرد مزمن، آبریزش بینی، فشار اطراف چشمها، سرفه‌ای که در صبح شدید است، دندان درد یا حساسیت و کاهش حس بویایی و چشایی که بیشتر از یک هفته طول بکشد، نشانگر این است که سرما خوردگی شما به سینوزیت تبدیل شده است.

روشهای جلوگیری :

وقتی متوجه شدید که علائم سرما خوردگی شما بیش از معمول طول کشید روشهای زیر را برای جلوگیری از ابتلا به سینوزیت انجام دهید :

• نوشیدن آب زیاد

برای رهایی از ابتلا به سینوزیت، روزانه 10 تا 12 لیوان آب بنوشید. همراه با آب می‌توانید آب مرغ یا سوپ سبزیجات نیز بخورید و بدن خود را مرطوب نگه دارید. این کار به کاهش خلط و بیرون ریزی آن کمک می‌کند.

• اجتناب از چای و قهوه

قهوه و چای بدن را بی‌آب می‌کنند. بنابراین بهتر است تا بهبود علائم سرما خوردگی به مدت چند روز از نوشیدن چای و قهوه اجتناب کنید.

• استفاده از اسپری آب نمک بینی

با شستشوی بینی خود با آب نمک، سینوسهای خود را تمیز کنید. برای اینکار می‌توانید از نوع تجاری آن استفاده کنید یا خودتان در خانه با اضافه کردن مقداری نمک به آب گرم درست کنید.

• جلوگیری از گرفتگی بینی

گرفتگی بینی می‌تواند راههای سینوسی و معابر ریزش آن را ببندد. در این حالت شرایط برای رشد عفونت مهیا می‌شود. استفاده از وسایلی که مانع گرفتگی می‌شوند باعث کاهش خطر ابتلا به سینوزیت می‌شود اما از این وسایل به مدت طولانی استفاده نکنید چون باعث گرفتگی داخلی مجاری می‌شوند.

• اجتناب از سیگار کشیدن

سیگار کشیدن، همان طور که می‌دانید، عوارض بسیاری دارد به خصوص اگر سرفه کنید یا سرما خوردگی داشته باشید. دود ناشی از سیگار علائم سرما خوردگی را تشدید می‌کند، به سینوسها آسیب می‌زند و خطر ابتلا به سینوزیت را افزایش می‌دهد.

• دوری از آلاینده‌ها

آلاینده‌های محیطی نظیر آلاینده‌های شیمیایی، بخارات، گازها و گرد و غبار همانند سیگار به مجاری تنفسی و سینوسها آسیب می‌رساند، تا حد ممکن از این آلاینده‌ها دوری کنید.

• شستشوی مرتب دستها

دستهای خود را به طور مرتب با آب وصابون بشویید. سینوزیت ممکن است بر اثر عفونتهای باکتریایی ویا ویروسی بوجود بیاید به همین دلیل قبل و بعد از تمیز کردن بینی، دستهای خود را بشویید.

• تمیز کردن بینی

برای اینکه سرما خوردگی به سینوزیت تبدیل نشود، بینی خود را تمیز کنید. کشیدن بینی به داخل باعث رفتن خلط به سینوسها شده و باکتریها و میکروارگانیسم‌های خطرناک را شیوع می‌دهد.

• بخور کردن

بخور یکی از درمانهای خانگی مؤثر برای رفع گرفتگی بینی است. برای این کار یک قابلمه را با آب گرم پر کنید، سر خود را بالای آن قرار داده و بخار را تنفس کنید. اگر آب خیلی گرم باشد اجازه بدهید کمی سرد شود. هم چنین برای رفع گرفتگی بینی می‌توانید دوش آب گرم بگیرید.

• استفاده از حوله گرم

حوله گرم به رفع گرفتگی بینی و بیرون ریزی خلط کمک می‌کند. برای این کار یک حوله گرم و مرطوب را به مدت 5 تا 10 دقیقه به دفعات مختلف روی صورت خود قرار دهید تا معابر تنفسی شما را باز کند.
این درمان‌های خانگی می‌توانند از تبدیل سرما خوردگی به سینوزیت جلوگیری کنند و به درمان شما در صورت ابتلا به سینوزیت کمک کنند. اما اگر علائم سینوزیت شما با این روشها بهبود نیافت با پزشک خود صحبت کنید.